Eerste automobilist was een vrouw!

Eerste automobilist was een vrouw‘Het mobiel zonder paard’ is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Vraag je je af waar dit over gaat? We hebben het over de auto! De eerste auto reed in 1896 in Nederland en leek nog het meest op een koets! Hoffotograaf Adolphe Zimmerman uit Den Haag was waarschijnlijk de eerste Nederlandse automobilist. Niet iedereen was blij met de auto, zoals dat zo vaak gaat met nieuwe uitvindingen. Critici vonden de auto een ‘snelheidsmonster’ en ‘een speeltje voor de rijken’.Toch burgerde auto uiteindelijk zo goed in, dat we nu kampen met een groot fileprobleem!

Auto’s en vrouwenemancipatie

Wist je dat de eerste automobilist een vrouw was? Ze heette Bertha Benz. Bertha was wel een beetje in het voordeel: want haar man Carl Benz was de uitvinder van de eerste auto met een benzinemotor. Op 5 augustus 1888 maakte Bertha stiekem een autorit met de experimentele auto van Carl! De auto kon maar liefst 15 km per uur, en onderweg ’tankte’ Bertha bij een apotheek. Bertha wilde haar moeder bezoeken, maar ze wilde op deze manier ook de auto van Carl onder de aandacht brengen. En dat lukte haar met deze actie heel aardig.

Auto’s aanvankelijk vooral voor mannen

Auto’s bieden de mogelijkheid grote afstanden te overbruggen in weinig tijd. Dat biedt mogelijkheden, vrijheid en emancipatie. Maar in eerste instantie vooral voor mannen!

Want ook al was de eerste automobilist een vrouw, aanvankelijk waren auto’s vooral een mannenzaak. In de VS had eind jaren vijftig van de vorige eeuw maar 40% van de vrouwen een rijbewijs. En er waren heel veel ‘leuke’ moppen over vrouwen achter het stuur. In Saudi Arabië is autorijden nog steeds verboden voor vrouwen! En afgelopen zomer nog beweerde de Engelse politicus Godfrey Bloom: ‘Vrouwen kunnen beter de mosterd vinden in de kast, dan autorijden.’

Mannelijke versus vrouwelijke automobilisten

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke automobilisten. Meestal komen de mannen als de beste automobilist uit de bus, en soms vrouwen. Zo zouden mannen echt beter kunnen parkeren dan vrouwen.

Hier onder een top 10 van verschillen!

  • 1 Mannen rijden agressiever
  • 2 Vrouwen vloeken meer, ook als er kinderen in de auto zitten!
  • 3 Mannen toeteren eerder naar langzame automobilisten
  • 4 Vrouwen geven vaker ‘de vinger’
  • 5 Mannen geven gas als iemand hen probeert in te halen
  • 6 Vrouwen remmen bij bumperklevers
  • 7 Mannen en vrouwen vloeken evenveel in de auto, in gezelschap van schoonouders
  • 8 Mannen verblinden andere automobilisten twee keer zoveel
  • 9 Mannen rijden vaker achter een auto aan die hen ‘sneed’ zodat ze de bestuurder een gemene blik kunnen toewerpen.
  • 10 Vrouwen gaan vaker zelf bumperkleven als ze vinden dat iemand te langzaam rijdt!

Mannen en vrouwen zijn wat betreft rijstijl dus behoorlijk aan elkaar gewaagd. En gelukkig is in Nederland niet alleen de auto ingeburgerd. Ook het recht van vrouwen om auto te rijden is heel normaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.