Reclame beleid en samenwerkingen

Op Haarauto.nl schrijf ik elke dag artikelen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf verhalen voor avontuurlijke vrouwen, die houden van uitjes, vakantie en weekendjes weg. Maar ook leuke dagjes weg met de kinderen en sportieve kleding en spullen, die je op reis kan gebruiken. En natuurlijk over horeca en auto’s. Ik vind het fijn om zoveel verschillende verhalen te schrijven.

*En sommige van die verhalen zijn in samenwerking met merken tot stand gekomen.

Ik vertel je er op deze pagina graag meer over.

Hartelijke groeten,
Vivienne Westerhoud
Blogger & eigenaar van Haarauto.nl.
(op de foto ben ik in de buurt van Perpignan in Zuid Frankrijk in het najaar)

Waarom schrijf ik soms artikelen waarvoor ik betaald krijg?

Ik schrijf al ruim 15 jaar artikelen op deze website. Het is al sinds het begin een gratis online magazine. En dat wil ik graag voor altijd zo houden. Ik schrijf de artikelen speciaal voor alle vrouwen in Nederland en België. Je hoeft nooit in te loggen, te registreren of te betalen om mijn artikelen te kunnen lezen. Maar, het is natuurlijk wel zo dat ik kosten maak. Behalve dat ik mijn full-time werkweek eraan besteed, betaal ik voor computers, hosting en de software voor het versturen van de nieuwsbrief. Jij als lezer hoeft daar nooit voor te betalen. Maar op de één of andere manier moet ik natuurlijk wel mijn kosten dekken. Daarom ga ik samenwerkingen aan met merken en ondernemers.

Hoe werkt zo’n samenwerking precies?

Zoals je soms misschien wel ziet op Haareigenzaak.nl, noem ik merk- of productnamen in sommige artikelen. Dit betekent niet automatisch dat ik hiervoor betaald krijg. Soms vind ik zelf merken gewoon geweldig. Maar vaak gaat het wél om een zogenoemd gesponsord artikel. Bij het aangaan van samenwerkingen met merken, kijk ik altijd wel of ik iets mooi, leuk, handig of inspirerend vind voor jou als lezer.

Welke samenwerkingen doe ik en op welke manieren geef ik informatie daarover?

1. Bij de meeste samenwerkingen die ik doe met merken, plaats ik uitsluitend een link naar het merk. Ik promoot in zo’n artikel zelden expliciet dat merk. Dus van reclame is eigenlijk geen sprake. De links die in zo’n artikel staan, zijn altijd gerelateerd aan de informatie die ik in het artikel schrijf. Maar ik maak er altijd een informatief artikel over, dat voor jou leuk is om te lezen. Ik ontvang een vast bedrag, of jij nu wel of niet op die link klikt. De merken die deze links ‘kopen’ doen dit om hun positie in Google te verbeteren. En niet zozeer om jou direct iets te verkopen. Je herkent deze artikelen door een * in de foto én onderaan mijn artikel.

2. Soms bespreek ik een merk wel expliciet. Dat gebeurt niet zo vaak. Het betreft dan een advertorial en dat zet ik er dan ook duidelijk bij onderaan de tekst. Ik ben hier niet zo dol op, omdat ik dan niet alle vrijheid heb om zelf te schrijven wat ik wil.

3. Ik gebruik soms ook Affiliate links. Dat zijn links naar een merk of webshop met een speciale code. Als jij of andere bezoekers vervolgens iets kopen via die link, verdien ik een klein bedrag aan commissie. Ik maak hier graag gebruik van bij artikelen over mode of lifestyle en reisboeken, die ik zelf leuk vind om met je te delen. Als ik Affiliaties gebruik, vermeld ik dat onderaan het artikel.

4. Winacties zijn weer anders. Daarmee verdien ik nooit geld. Ik krijg vaak Winacties aangeboden voor mijn lezers. En als ik ze zelf leuk vind, zoals films, uitjes, of boeken, dan zeg ik ja! Ze zijn echt speciaal voor jou bedoeld. Ik markeer deze artikelen dan ook niet als ‘gesponsord’ of ‘betaald’. Het zijn de cadeautjes voor jou als lezer.

5. Bij Reviews krijg ik zelf een product toegestuurd of krijg ik een ervaring cadeau. Soms zelfs een reisje! Ik vertel jou dan wat ik ervan vind. Ook daarvoor krijg ik bijna nooit betaald. Het zijn altijd producten of ervaringen, die ik zelf graag wil uitproberen. Ik vertel je in zo’n artikel altijd dat ik een product of uitnodinging heb ontvangen.

6. Banners? Van banners of grote reclameblokken in de tekst maak ik zelden gebruik. Ik vind het zelf vaak storend. Heel soms kan je een banner tegenkomen en dat zijn dan Affiliate samenwerkingen. Klik je op zo’n banner en koop je iets? Dan krijg ik een klein percentage van het bedrag dat jij besteedt. Jij betaalt niets extra! Onderaan dat artikel vertel ik je dat het om een Affiliate samenwerking gaat. Er staan soms ook banners bovenaan en aan de zijkant van mijn site. Dat zijn ook meestal Affiliate samenwerkingen.

7. Horeca en musea adverteren ook regelmatig op mijn site. Omdat zij iets te bieden hebben, waar jij als lezer iets aan kan hebben. Ik schrijf in die gevallen samen met de horeca ondernemer of het museum een verhaal en deel ook duidelijk op welke manier je met hen in contact kan komen. Als je artikelen tegenkomt over een leuk restaurant, hotel of museum, dan weet je dat zij een klein bedrag betaald hebben. Voor de publiciteit en mijn werk om de tekst te schrijven.  

Wat is de Nederlandse Reclame Code?

De Nederlandse Reclame Code omvat regels over reclame maken voor producten en diensten. Als ik reclame maak, mag dat niet misleidend of aanstootgevend zijn. Ook moet ik aan mijn lezers aangeven wanneer iets reclame is. Daarom maakte ik deze pagina aan voor jou als lezer. Zodat het helder en duidelijk is op welke manier mijn verhalen tot stand komen.

Jouw feedback is altijd welkom

Besluit je na het lezen van een gesponsord artikel iets te kopen? Dat is leuk! Ik hoop dat jij dit doet omdat je de tip in het artikel als waardevol beschouwt. En ik hoop dat het aan je verwachtingen voldoet. Laat dat ook vooral weten in de reacties onderaan mijn artikelen. Zowel positieve als negatieve feedback is welkom!

Heb je vragen over mijn reclame beleid? Neem gerust contact met mij op!