De Grote Suriname Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk Amsterdam

De Grote Suriname Tentoonstelling

De Grote Suriname Tentoonstelling

De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht. Ook niet in het onderwijs. En dat is eigenlijk best gek, als je bedenkt dat Nederland een eeuwenlange geschiedenis deelt met Suriname. Daaruit ontstond de ambitie om het land, de bewoners en haar geschiedenis met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Sinds 5 oktober 2019 is ‘De Grote Suriname-tentoonstelling’ te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam: een veelomvattende tentoonstelling over Suriname. 

Meeslepend verhaal van de bewoners

‘De Grote Suriname-tentoonstelling’ vertelt het meeslepende verhaal van het land en zijn bewoners. Bewoners met verschillende achtergronden- een smeltkroes, die samenkwamen in dit land. Musea, archieven en particulieren in Suriname en Nederland werkten samen om het verhaal te vertellen. Ik beeld en geluid. Een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag.

Onverwachte en persoonlijke invalshoeken

Vanuit verrassende perspectieven verbeeldt de tentoonstelling talloze aspecten van Suriname. Met eyeopeners over de oorspronkelijke bewoners, de plantagecultuur, de slavernij en contractarbeiders, het veelkleurige culturele leven, de monumentale binnenstad van Paramaribo tot de Surinamerivier en de rijke flora en fauna van het land. Bekende historische momenten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen. De bewoners laten letterlijk hun stem horen, in interviews en audiovisuals.

De Suriname Monologen

Speciaal voor De Grote Suriname-tentoonstelling komt Stichting Julius Leeft! dit najaar met zes theaterproducties over de Surinaamse geschiedenis. Met een topcast en muziek van Harto Soemodihardjo en in de regie van John Leerdam. Klik hier voor meer informatie & online tickets.

Suriname in Amsterdam voor de kinderen

In het Tropenmuseum, gulle bruikleengever voor de tentoonstelling in De Nieuwe Kerk, is dit najaar een Suriname-expositie voor kinderen te zien. Tegelijk met De Grote Suriname-tentoonstelling opent Museum Van Loon Aan de Surinaamse grachten, over de betrokkenheid van de familie Van Loon met de WIC en Suriname in de achttiende en negentiende eeuw.

Informatie & tickets

Deze tentoonstelling liep van 5 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 en is dus helaas niet meer te zien. Kijk op de site van De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de agenda van deze maand.

De Nieuwe Kerk ligt aan de Dam, op ongeveer 10 minuten lopen van het Centraal Station. Bijna alle trams vanaf CS hebben een halte ‘Dam’.
Trams: 2/4/11/12/13/14/17/24
Metro 52, halte Rokin (4-5 minuten lopen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.