van Gogh museum opent nieuw entree gebouw

door: Dini Blesing.

Van Gogh MuseumIk bracht deze week een bezoek aan het van Gogh museum om samen met andere vertegenwoordigers van de pers, het nieuwe entree gebouw te bewonderen. Directeur Axel Rüger vertelde hoe het eerste gebouw -ontworpen door Rietveld in de jaren zestig- uit zijn voegen groeide en daar in de negentiger jaren een nieuwe vleugel bij werd gebouwd, ontworpen door De Japanse architect Kisho Kurokawa. Nu werkte Hans van Heeswijk een eerder ontwerp uit tot het huidige entreegebouw.

Opening op zaterdag 5 september 2015

vanGoghOp zaterdag 5 september opent het van Gogh museum haar nieuwe entreegebouw voor publiek. Mijns inziens een wonder van architectonisch en technisch vernuft. En wat nog belangrijker is, het ziet er prachtig uit.Het is helemaal van gebogen glas gemaakt, gevat in een stalen frame, ook het dak is van glas en zelfs de balken die het dak dragen zijn van glas. Binnen vind je een enorme glazen trap, die ook gebruikt kan worden als tribune, als er in de hal een evenement plaatsvindt. In deze nieuwe hal is ook de museumwinkel gekomen met een werkelijk schitterend assortiment aan souvenirs, Design en Exclusive. Alles natuurlijk geïnspireerd op het werk van van Gogh.

Entree aan het museumplein

nieuw entree gebouwDit nieuwe entree bevindt zich aan het Museumplein en staat als het ware tussen de twee delen van het museum in, zonder deze beiden te raken. Althans aan de buitenkant. Want binnendoor zijn de twee delen nu ondergronds met elkaar verbonden. In de glazen hal kun je kiezen voor de vaste collectie van Gogh, door onderaan de (rol)trap linksaf te slaan. Als je komt voor een tentoonstelling ga je naar rechts. Het oude entree aan de Paulus Potter straat blijft wel bestaan maar wordt alleen nog gebruikt voor grote groepen, zoals schoolkinderen, die dan direct door kunnen lopen.

Grote opening met 125.000 zonnebloemen

museumpleinBij de opening voor het publiek op zaterdag 5 september worden rondom het nieuwe entree 125.000 Zonnebloemen geplaatst in de vorm van een Labyrint. Als je erdoor heen loopt, leer je leuke feiten over de geschiedenis van de schilder van Gogh. Zondag na 1600 uur worden de bloemen uitgedeeld aan het publiek.

Dini Blesing (1937) is moeder van twee, oma van vier en weet door haar tomeloze interesse veel over kunst, muziek en literatuur. Zij schrijft op haarauto.nl over haar bezoek aan toneelproducties, concerten of kunsttentoonstellingen. Ook leest zij veel, waarover zij op www.mamas.nl haar ervaringen deelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.