De Top 5 kerstmarkten van Nederland, België en Duitsland

Sinterklaas is alweer eventjes naar Spanje vertrokken, en heel Nederland denkt al weer aan kerst. De kerstverlichting gaat aan, hier en daar komen schaatsbaantjes voor de kinderen, en kraampjes schieten uit de grond voor erwtensoep, oliebollen en andere lekkernijen. Kortom, het is weer tijd voor de gezellige kerstmarktjes. Speciaal voor de kerstliefhebbers hebben we een selectie gemaakt uit de leukste, goed bereikbare kerstmarkten van Nederland, België en de Duitse grensregio.

KerstmarktenKeulen
(Bron foto: Weihnachtsmarkt am Kölner)
Pakt u de kerst graag groots aan, dan kunt u de kerstsfeer het beste zoeken op de Keulse kerstmarkt, aan de voet van de kathedraal. Hier loopt u onder een sterrenhemel van lichtjes terwijl u scènes uit het kerstverhaal gadeslaat. Deze worden op verschillende locaties uitgebeeld met sierlijk houtsnijwerk. De feestelijk uitgedoste kraampjes verkopen allerlei culturele artikelen van geborduurde tafelkleden tot houtsnijpoppetjes uit het Ertsgebergte, die aan het Carnaval Festival uit de Efteling doen denken. Voor eten hoeft u de markt niet te verlaten. Een uitgebreide keuze aan kerstlekkernijen, pretzels, koekjes of een lekker gebakken visje houden de honger op afstand.

Kerstmarkt in MaastrichtMaastricht
(Bron: Maastricht Congresbureau)

U bent een kerst-fan? Dan is een weekendje Maastricht een echte aanrader. Hoewel de markt iets minder groot is dan in de meeste Duitse steden, doet de Maastrichtse kerstsfeer er niet voor onder. In de weken voor Kerstmis wordt het Vrijthof omgetoverd tot een winterwonderland met lekkere hapjes, warme drankjes, een schaatsbaan en een reuzenrad. In de prachtig verlichte stad kunt u prima kerstinkopen doen. Mooie winkels zoals de Boekhandel in de 12e-eeuwse Dominicanenkerk maakt shoppen tot een speciale belevenis. Vergeet niet om een biertje te drinken bij een van de vele cafés op het vrijthof.

Kerstmarkt in LeuvenLeuven
Bron foto: wintertijdinleuven.be

Rond de kerst is op en rond het Leuvense Ladeuzeplein een gezellige kerstmarkt te vinden. De markt is voorzien van kampvuurtjes, kraampjes met traditionele Belgische delicatessen en lekkernijen, en een sparrenbos waar kerstsprookjes worden voorgelezen. In het weekend wordt op verschillende momenten van de dag ook live muziek gespeeld. Op de grote markt, gelegen naast de Sint-Pieterskerk, is een nostalgische kermis aanwezig voor jong en oud met bijvoorbeeld een ouderwetse stoomcarrousel. Op de oude markt is eveneens het nodige vertier, zo kan er geschaatst worden en doen omliggende cafés mee aan een winterbieren parcours. Gedurende deze tocht worden enkel bieren geserveerd waar u het lekker warm van krijgt. Op donderdag 12 december om 17:00 uur is de feestelijke opening.

Kerstmarkt in AntwerpenAntwerpen
Bron foto: Antwerpen Toerisme & Congres

Ziet u Nederland of Duitsland niet zo zitten en heeft u meer zin in een gezellige Vlaamse kerstmarkt, dan kunt u de kerstmarkt in Antwerpen overwegen. Van plein tot plein wordt tussen de authentieke huizen een winterwonderland gebouwd. Vanaf de verwarmde terrassen kunt u genieten van het nostalgische aangezicht van draaimolens en de kunsten van. Maak om lekker uit te waaien een ritje in het reuzenrad of een rondje op de ijsbaan, en warm u vervolgens weer op met warme chocolademelk of een stevig Belgisch biertje. Aan het eind van de dag kunt u genieten van een mooie mix aan muziek, theater en dans.

Kerstmarkt in MunsterMünster
Bron foto: Presseamt Münster

Voor wie in de regio Enschede, Nijmegen en Arnhem de Duitse grens over wil, kan terecht op de kerstmarkt van Münster. In de Duitse stad zijn op maar liefst 5 plekken in het centrum kerstmarktjes opgezet, die met een kleine wandeling door het historische centrum, makkelijk te combineren zijn tot een gezellige dagbesteding. Elke markt heeft zijn eigen sfeer, uitstraling en andere specialiteiten te bieden.  Zo heeft de markt aan de voet van de Lambertikerk aan de Principalmarkt een gouden uitstraling en wordt daarom de “Lichtermarkt St. Lamberti” genoemd. Andere marktjes zijn meer gericht op speelgoed of houtsnijwerk, maar al met al zijn op elke markt wel lekkernijen te vinden. Dit geeft u de kans om tijdens de korte wandelingetjes van markt tot markt te genieten van een warme beker chocolademelk met slagroom, glühwein, of een ander drankje die past in het verlichte straatbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.