Welke dekking heb ik nodig voor mijn autoverzekering?

Welke dekking heb ik nodig voor mijn autoverzekeringHet zal je maar gebeuren, je bent onderweg naar een brocante markt aan de andere kant van het land en zit even niet op te letten. Boem! Je remt net te laat en rijdt achterop een andere auto. Wat wordt er dan gedekt door de verzekering? Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. De dekking per autoverzekering verschilt nogal en het is afhankelijk van een aantal factoren welke dekking het beste bij je past. Over het algemeen kennen we drie soorten dekkingen: WA, WA beperkt casco en WA casco.

WA

Een WA verzekering is voor iedere autobezitter in Nederland verplicht. Deze verzekering vergoedt alleen de schade die je veroorzaakt bij een ander en wordt ook wel een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering genoemd. Voor auto’s van tien jaar of ouder is deze dekking over het algemeen voldoende aangezien de dagwaarde van de auto vaak niet meer zo hoog is.

WA beperkt casco

Voor auto’s tussen de vijf en de tien jaar is een WA verzekering met beperkt casco een goede keuze. Deze verzekering dekt geen schade die je aan je eigen auto veroorzaakt, maar wel schade bij anderen en schade aan je eigen auto die buiten jouw schuld om is ontstaan. Bijvoorbeeld als er tijdens een storm een tak op het dak valt. Of als een stel vandalen besluit om je auto te bekrassen terwijl jij uit je dak gaat op een zomerfestival.

WA casco

Dit is de autoverzekering met de meest volledige dekking. Deze autoverzekering wordt ook wel een all-risk verzekering genoemd. Dit betekent dat je niet alleen verzekerd bent voor schade aan anderen, maar ook voor vrijwel alle schade aan je eigen auto. Voor nieuwe auto’s wordt vaak een WA casco verzekering afgesloten. Voor auto’s ouder dan vijf jaar is een all-risk verzekering niet meer voordelig. Dan betaal je namelijk meer premie dan dat je auto waard is.

Welke dekking je kiest, dat is aan jou. Als je auto maar minimaal WA verzekerd is. Door goed op de hoogte te zijn kun je een goedkope autoverzekering kiezen met de dekking die bij jou en je auto past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.