Tweedehands auto kopen? Voorkom een miskoop: tips

tweedehands auto

Een auto slurpt geld. Want naast brandstof en wegenbelasting heb je ook een autoverzekering nodig en moet de auto ieder jaar door de APK-keuring. Door slim een tweedehands auto te kopen, kun je veel geld besparen. Met deze 5 tips kun je een miskoop voorkomen.

5 tips bij het kopen van een tweedehands auto

1. Doe uitgebreid vooronderzoek

Voordat je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om uitgebreid vooronderzoek te doen. Het aanbod tweedehands auto’s in Nederland is enorm en je kunt er ook altijd voor kiezen om een occasion uit Duitsland te halen. Ga daarom niet voor de eerste de beste auto, maar speur een tijdje op internet. Bepaal je budget, waar de auto aan moet voldoen en welk merk en model het beste aansluit bij je wensen. Maak het liefst een proefritje in verschillende tweedehands auto’s. Het is dan makkelijker om auto’s te vergelijken.

2. Maak een proefrit

Of het dé auto is voor jou, ontdek je meestal snel genoeg als je een proefrit maakt. Laat je door de verkoper niet overhalen om de auto meteen te kopen, maar maak altijd eerst een proefrit. Let er tijdens dit eerste ritje op dat de auto geen vreemd geluiden maakt, rijd over verschillende wegen, maak een paar extra rondjes over de rotonde, test of de gordels voor- en achterin niet te kort zijn en oefen ook meteen met parkeren. Als de motor al warm is voor het proefritje, kan het zijn dat de motor koud niet goed start. Valt er iets tegen? Vertel dit dan aan de verkoper. Waarschijnlijk komen jullie samen tot een passende oplossing.

3. Kijk naar de kilometerafstand

De kilometerafstand bepaalt niet of je beter wel of niet een auto kunt kopen, maar het is wel belangrijk om er naar te kijken. Als de auto al veel kilometers heeft gemaakt, kan het zijn dat er binnenkort dure reparaties uitgevoerd moeten worden. Vraag dit altijd na bij de eigenaar. Je loopt anders het risico dat je na een paar weken de distributieriem of de brandstofpomp moet vervangen. Reparaties die al snel zo’n €600 tot €1000 kosten. Dan is je tweedehands auto ineens niet zo goedkoop meer.

4. Onderhandel over de prijs

Laat je niet te veel leiden door de vraagprijs van de auto. Het voordeel van een tweedehands auto, is juist dat je kunt onderhandelen. Het is slim om op de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) te kijken wat de auto ongeveer waard is. Op deze website zie je nog meer handige informatie, zoals wat het schadeverleden van de auto is, de vervaldatum van de APK-keuring of de auto als gestolen geregistreerd staat en wanneer de huidige eigenaar de auto heeft gekocht. Laat de verkoper altijd eerst met een prijs komen en bedenk vooraf wat je maximaal voor de auto wilt betalen.

5. Neem de tijd om onder de motorkap te kijken

Het is altijd verstandig om onder de motorkap van je potentiele auto te kijken. Daar hoef je niet veel verstand van auto’s voor te hebben, het is een kwestie van goed kijken. Open het koelvloeistofreservoir en kijk of de vloeistof helder is. Als er olie in drijft, kan er iets mis zijn in het motorblok. Kijk ook of er druppels aan de buitenkant van het motorblok zitten. Zo kun je zien of het motorblok olie lekt. En bekijk de aansluitingen van het koelsysteem. Als deze groen van kleur zijn, dan lekt het koelsysteem waarschijnlijk. Allemaal redenen om de auto niet te kopen.

Sluit meteen een autoverzekering af

Je nieuwe tweedehands auto heeft natuurlijk een autoverzekering nodig. Je mag niet op de openbare weg rijden zonder verzekering. Dus het is wel belangrijk om gelijk te regelen. Heb jij al een autoverzekering afgesloten? Op de website van InShared is dat zo gepiept. Hier kan je gemakkelijk online je autoverzekering berekenen. Zo kun je veilig op weg.

4 reacties

  1. Bedankt voor de goede tips om een auto te kopen. Binnenkort ga ik met mijn vader op zoek naar mijn eerste auto. Wat een goede tip om te onderhandelen over de prijs en je van tevoren goed voor te bereiden. We zullen zeker op de vervaldatum van de apk letten en op de website van de RDW kijken!

  2. Ik wil een auto voor mijn zoon kopen, maar nieuwe auto’s zijn nogal duur. Ik heb geen ervaring met tweedehands auto’s, dus deze tips zijn welkom. Bedankt voor het delen. Jullie schrijven leerrijke en interessante artikelen. Zal een auto met of zonder alarm invloed hebben op de prijs van een autoverzekering? Vaak genoeg hebben tweedehands auto’s geen werkend alarm.

  3. Vincent Rondwijk

    Inderdaad goed naar de kilometerstand kijken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat alle boekjes compleet zijn en ik weet over de historie van de auto. Onderhandelen blijf ik lastig vinden en neem dan ook meestal iemand mee die meer verstand van auto’s heeft.

  4. Bedankt voor deze nuttige tips bij de aanschaf van een tweedehands auto. Ik vond het toch handig om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s. Een vakkundige blik onder de motorkap geeft toch meer zekerheid. Ik heb echt het gevoel voor een eventuele miskoop te zijn behoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.