Je autoband verwisselen in 10 stappen

autoband verwisselen

door: Vivienne Westerhoud.
Weet jij al hoe je een autoband moet verwisselen? Je kunt natuurlijk de ANWB bellen als je een lekke band hebt, maar het is waarschijnlijk sneller om het zelf te doen. Het is ook niet moeilijk. Je moet eigenlijk vooral de volgorde even weten. Je autoband verwisselen in 10 stappen. Lees de stappen goed door en ga dan geconcentreerd aan het werk. Iedereen kan het!

1. Zoek een veilige plek

Zoek een veilige plek en plaats eventueel je veiligheidsdriehoek. Zorg dat je niet op een helling staat, maar op een vlak wegdek. Pak je reserveband en je moersleutel. Een moersleutel is een stevig ijzeren gereedschap waarmee je moeren/schroeven los kunt draaien. En zorg dat je altijd een paar stevige werkhandschoenen in je auto hebt liggen. Want je krijgt er anders echt vieze handen van. Op zich geen probleem, maar als je net in je mantelpakje met smetteloze manicure onderweg bent naar een klant, is dat niet wenselijk.

Autoband verwisselen

2. Zet je motor uit en je auto op de handrem

Zet je motor uit en je auto op de handrem, zodat deze niet wegrijdt zodra je hem opkrikt.

3. Draai dan als eerste de vier moeren van het kapotte wiel een beetje los

Draai dan als eerste de vier moeren van het kapotte wiel een beetje los. De eerste draai vergt wat kracht en dat is daarom lastiger als je wiel al in de lucht zweeft. Draai ze dus al een beetje los als de band nog op de grond staat.

4. Dan zet je de krik onder een dragend deel van de auto

Dan zet je de krik onder een dragend deel van de auto achter het voorwiel (of voor het achterwiel als die lek is). Neem even een kijkje onder je auto, daar kun je zien welke plek geschikt is. Als je de auto opkrikt op een zwakke plek kan er een gat vallen in de bodem, omdat je wel een enorm gewicht op een kleine oppervlakte omhoog brengt. Dus let goed op waar je de krik plaatst.

5. Draai de auto met de krik langzaam omhoog

Draai de auto met de krik langzaam omhoog tot het te vervangen wiel los is van de grond. Zorg ervoor dat je nooit met je lichaam onder de auto komt zolang deze op een krik staat. Voor je eigen veiligheid.

6. Draai dan de moeren van het wiel verder los en haal ze eraf

Draai dan de moeren van het wiel verder los en haal ze eraf. Leg ze op een plek waar ze ‘schoon’ blijven. Zorg dat je ze niet in het zand gooit. Want dan kun je ze er niet meer mooi opdraaien. Schone schroeven zijn belangrijk!

7. Je kunt dan het wiel eraf nemen

Je kunt dan het kapotte wiel eraf nemen. Let goed op hoe het wiel erop zit en zet op dezelfde wijze het reservewiel erop.

8. Plaats het reserve wiel en draai de schroeven aan

Plaats het reserve wiel en draai de schroeven aan tot zover het lukt. Draai nooit in één keer slechts één schroef helemaal vast. Verdeel het een beetje. Dus eerst alle schroeven lichtjes aandraaien. En daarna weer een rondje om ze steeds wat strakker aan te draaien. Zo voorkom je dat het wiel er scheef op komt te zitten.

9. Laat dan de krik zakken

Laat dan de krik zakken, zodat de band weer op de grond staat. Kijk daarbij altijd goed uit dat er niets of niemand onder de auto ligt. Let goed op de veiligheid!

10. Draai dan heel stevig alle moeren aan. Doe dat kruislings en afwisselend

Draai dan heel stevig alle moeren aan. Doe dat kruislings en afwisselend. Dus eerst twee moeren die tegenover elkaar staan en dan de andere twee. En draai ze pas daarna nog weer iets vaster, zodat je ze gelijkmatig vastzet en het wiel er recht opzit. Ze moeten stevig vastzitten, maar je hoeft niet op de moersleutel te gaan staan. Vast is vast.


LEES OOK: Tweedehands auto kopen? Voorkom een miskoop: TIPS!

EN bekijk onze rubrieken met uitjes voor kinderen en Vakanties & Reizen


Gelijk de kapotte band laten repareren

Leg de lekke band in je auto en vergeet deze niet gelijk te laten repareren. Zo zit je nooit verlegen om een band.

Heb je een ’thuiskomertje’ of een volwaardige reserve band?

De reserveband ligt in de meeste auto’s onder de bekleding in de achterbak. In veel auto’s zit een kleinere band dan een volwaardige autoband. Dit heet een ’thuiskomertje’. En die naam is precies goed, want die kleinere band is bedoeld om ’thuis te komen’ en niet voor lange afstanden. Je mag er ook niet te hard mee rijden. De maximale snelheid staat erop en is meestal 80 km/uur. Houd je daar goed aan om je veiligheid te garanderen en maak geen extra kilometers voordat je weer een volwaardige band onder je auto hebt zitten.

Lijkt het je moeilijk een band te verwisselen? Probeer het gewoon eens op een zonnige dag voor je huis. Veel plezier ermee!

5 reacties

  1. Binnenkort ga ik mijn eerste auto kopen. Ik wil graag zelf weten hoe ik banden wisselen moet, zodat ik het in geval van nood zelf kan doen. Het is goed om te weten dat je je auto op de handrem moet zetten, dat zal ik onthouden! De zomerbanden en winterbanden wil ik laten wisselen bij de garage, zodat ik zeker weet dat de banden er goed op zitten en goed uitgelijnd zijn.

    • Ja! De handrem is belangrijk voor de veiligheid. Als je de auto op de krik hebt staan, mag hij niet gaan rollen. Daarom moet je ook altijd op een vlakke ondergrond je band vervangen. Niet op een helling.
      Als je alle banden vervangt van zomer naar winter en andersom, is het inderdaad goed om ze uit te laten lijnen!

  2. Helemaal goed, deze handleiding voor autoband verwisselen. Er zijn zo van die klussen aan de auto die iedereen moet kunnen, ongeacht man of vrouw. Een V-riem vervangen begin ik niet aan, maar in olie verversen en band verwisselen heb ik mijzelf ook al eens geëxamineerd. Niks aan, je hoopt alleen dat je het niet in de stromende regen hoeft te doen.

    • Ha wat leuk! Dank je wel voor je reactie. Het is inderdaad een basis, die ik mijn dochters ook wil leren. Ook al moet ik zeggen dat de ANWB pasjes, die ik voor hen bestelde daar wel een drempel voor geven:) groetjes, Vivienne

  1. Pingback: Vivienne: "wat je als vrouw echt over auto's moet weten"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.