Je autoband verwisselen in 10 stappen

door: Vivienne Westerhoud.
autoband verwisselenWeet jij al hoe je een autoband moet verwisselen? Je kunt natuurlijk de ANWB bellen als je een lekke band hebt, maar het is waarschijnlijk sneller om het zelf te doen. Het is ook niet moeilijk. Je moet eigenlijk vooral de volgorde even weten.
1. Zoek een veilige plek en plaats eventueel je veiligheidsdriehoek. Zorg dat je niet op een helling staat, maar op een vlak wegdek. Pak je reserveband en je moersleutel. Een moersleutel is een stevig ijzeren gereedschap waarmee je moeren/schroeven los kunt draaien. En zorg dat je altijd een paar stevige werkhandschoenen in je auto hebt liggen. Want je krijgt er anders echt vieze handen van. Op zich geen probleem, maar als je net in je mantelpakje met smetteloze manicure onderweg bent naar een klant, is dat niet wenselijk.

Autoband verwisselen

2. Zet je motor uit en je auto op de handrem, zodat deze niet wegrijdt zodra je hem opkrikt.

3. Draai dan als eerste de vier moeren van het kapotte wiel een beetje los.
De eerste draai vergt wat kracht en dat is daarom lastiger als je wiel al in de lucht zweeft.

4.
Dan zet je de krik onder een dragend deel van de auto achter het voorwiel (of voor het achterwiel als die lek is). Neem even een kijkje onder je auto, daar kun je zien welke plek geschikt is. Als je de auto opkrikt op een zwakke plek kan er een gat vallen in de bodem, omdat je wel een enorm gewicht op een kleine oppervlakte omhoog brengt. Dus let goed op waar je de krik plaatst.

5. Draai de auto met de krik langzaam omhoog tot het te vervangen wiel los is van de grond. Zorg ervoor dat je nooit met je lichaam onder de auto komt zolang deze op een krik staat. Voor je eigen veiligheid.

6. Draai dan de moeren van het wiel verder los en haal ze eraf
. Leg ze op een plek waar ze ‘schoon’ blijven, zorg dat je ze niet in het zand gooit.

7. Je kunt dan het wiel eraf nemen.
Let goed op hoe het wiel erop zit en zet op dezelfde wijze het reservewiel erop.

8. Plaats het reserve wiel en draai de schroeven aan
tot zover het lukt.

9. Laat dan de krik zakken
, zodat de band weer op de grond staat.

10. Draai dan heel stevig alle moeren aan. Doe dat kruislings en afwisselend.
Dus eerst twee moeren die tegenover elkaar staan en dan de andere twee. En draai ze pas daarna nog weer iets vaster, zodat je ze gelijkmatig vastzet en het wiel er recht opzit. Ze moeten stevig vastzitten, maar je hoeft niet op de moersleutel te gaan staan. Vast is vast.

Leg de lekke band in je auto en vergeet deze niet gelijk te laten repareren.
Zo zit je nooit verlegen om een band. Lijkt het je moeilijk een band te verwisselen? Probeer het gewoon eens op een zonnige dag voor je huis. Veel plezier ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.