Hoe werkt een auto en wat is een katalysator?

Hoe werkt een auto en wat is een katalysatorDoor: Vivienne Westerhoud.
Hoe werkt een auto? Soms is het best leuk en interessant om op een feestje mee te kunnen praten over auto’s. Laatst vroeg een man mij voor de grap 20 auto-onderdelen te noemen. Ik wist er binnen drie minuten veertig te noemen. Het verbaasde gezicht was een cadeautje voor mij. Het is zeker niet zo dat ik precies zou kunnen uitleggen hoe een auto werkt. Maar globaal weet ik wel wat er gebeurt onder de motorkap. Ik heb zelf wel eens wat gesleuteld aan mijn auto, met hulp van mijn vader en ik zoek nog wel eens wat op. Gewoon omdat als ik iemand ergens over hoor praten, ik nieuwsgierig ben wat het is en hoe het werkt. Niet alleen als het over auto’s gaat trouwens.

Hoe werkt een auto (in het kort)

250px-CshaftJe zult er misschien weestand tegen hebben, omdat het ingewikkeld lijkt, maar de globale werking en het principe van een auto is niet zo ingewikkeld. Ik leg het je even uit. Je hebt een motor, stel even een benzinemotor. In de motor zitten cilinders met zuigers. Er komt benzine in de cilinders en die wordt samengeperst door de zuigers. Vervolgens geven de bougies een vonk af aan dit super brandbare mengsel van lucht (zuurstof) en benzine. Na deze ‘ontsteking’ van de benzine vliegt de zuiger met kracht omhoog door de kleine ontploffing die plaatsvindt. Deze kracht van de zuigers die snel op en neer bewegen -doordat dit proces zich snel achter elkaar herhaalt, staat in verbinding met de krukas. Deze krukas zorgt ervoor dat de op en neer gaande beweging van de zuigers omgezet wordt naar een draaiende beweging om de wielen te kunnen bewegen. Et viola. Als je dit weet ben je al een heel eind. De werking van de benzine motor in één alinea. Was het moeilijk? Nee toch?

Uitlaatgassen en de katalysator

De gassen die vrijkomen tijdens de verbranding in de motor, worden afgevoerd door een uitlaat. Dat is die metalen pijp die onder de auto doorloopt naar de achterzijde van de auto. Omdat er bij verbanding van benzine in een motor stoffen vrijkomen die niet zo goed zijn voor het milieu gaan deze zogeheten uitlaatgassen eerst langs een katalysator. De katalysator is dus onderdeel van het uitlaatsysteem, dat is ontworpen om de giftigheid van uitlaatgassen te verminderen. De katalysator neutraliseert koolmonoxide en onverbrande koolwaterstoffen van het verbrandingsproces in de motor. De katalysator is aan vervanging toe na zo’n 250.000 kilometer.

2 reacties

  1. Ook ik kom er goed vanaf bij het opnoemen van auto-onderdelen. Ik heb voor lange tijd teksten over auto-onderdelen vertaald en werd uit hoofde van die bezigheid expert hierin. Van brandstoffilters tot spoorstangen kan ik over alles meepraten en weet ook waarvoor alles dient. Brandstof tanken kan ik nog net, maar aan montage of vervanging van onderdelen begin ik niet.

    • Wat leuk! Mannen zijn vaak verrast als je iets over auto’s weet. Ik stond laatst met regen ineens stil. En toen de Wegenwacht kwam, vertelde ik hem dat ik vermoedde dat de bougies vervangen moesten worden. Hij keek me echt verbaasd aan:) Ik had trouwens ook nog gelijk, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.