Fiat 500 en Abarth, wat hebben die met elkaar te maken?

Fiat 500 en Abarth

Fiat 500 en Abarth, waarom lijken die zo op elkaar? Het is een mooi verhaal uit vervlogen tijden, waar Fiat de laatste jaren een eerbetoon aan doet. En met groot succes. Want de populariteit van het merk is ongekend. Zo mooi wat emotie kan doen als het op de verkoop van auto’s aankomt. Er zijn mensen die zeggen dat het ze geen bal uitmaakt in welke auto ze rijden, maar ik kan dat bijna niet geloven. Ik verbind altijd emotie aan een auto. En Fiat heeft mijn hart opnieuw gestolen. Want na de Fiat Spider, die mijn moeder reed, kwam mijn gevoel over het merk lange tijd in een donker hoekje te liggen.

Auto’s zijn emotie: mijn herinneringen over Fiat

Als je van auto’s houdt, let je vaker op wie in welke auto rijdt. Ook al ben ik me er soms minder van bewust, ik plaats mensen in een ‘hokje’ door de auto waarin ze rijden. Maar ook zeker door de manier waaróp ze autorijden. Ik weet eigenlijk niet of iedereen dat doet. Maar voor mij is dat een big deal. Mijn gevoel over Fiat was altijd goed, omdat mijn moeder een tijdje met verve in een Spider reed.

Maar later gebeurde er iets. Ik had een date met een hele stoere man met veel spieren. Hij kwam me ophalen in een Fiat Cinquecento. We moesten een eindje rijden en op de snelweg hield hij de rechterbaan met negentig kilometer per uur. Hij kneep zijn handen stevig in het stuur en keek overdreven vaak in zijn spiegels. Een beetje nerveus. We zijn altijd vrienden gebleven en het duurde lang voordat ik weer enthousiast zou worden over een Fiat.

Fiat 500 had een mooie comeback in 2007

De eerst volgende keer dat ik naar een Fiat keek met emoties, was toen ik er zelf in mocht rijden tijdens een vakantie op Ibiza. Ik was verrast door het comfort en de pit van deze auto. De Fiat 500 is een auto uit de miniklasse die in 2007 opnieuw werd uitgebracht door de Italiaanse fabrikant, naar voorbeeld van het gelijknamige model uit 1957. Een echte retro auto, met het comfort van nu. Er zijn verschillende varianten zoals de cabriolet Fiat 500c en de grotere Fiat 500L. En dit jaar kwam Fiat met de elektrische Fiat 500e. Ik vind het wonderlijk hoe geweldig goed Fiat zijn naam opnieuw in de markt heeft gezet. Met zoveel succes, dat ik zelfs weer een glimlach krijg als ik aan ze denk. Ik kan me voorstellen dat er vooral veel vrouwen naar de autowinkel rennen voor deze geweldige auto’s.

Abarth is dat een Fiat? JA!

Abarth

En ze zijn nog lang niet klaar. Naast handige Fiat bedrijfswagens is er nog een model dat de aandacht trekt. Wel eens van het merk Abarth gehoord? Als je die bekijkt, denk je dat je naar een Fiat kijkt. En dat kan wel kloppen. Abarth is een Italiaans automerk dat in 1949 door Carlo Abarth werd opgericht. Hij was vooral zeer succesvol in de rally sport vanaf eind jaren vijftig. Maar in 1971 nam Fiat Abarth over. Na een stop werd het merk in 2007 nieuw leven ingeblazen. En sindsdien produceert het bedrijf de sportieve versies van de Fiat 500 en de Fiat 124 Spider. Die nieuwe Spider is trouwens ook de moeite waard om eens naar te kijken. In vormgeving lijkt deze veel op de Mazda MX5. En het is geen straf om daarop te lijken, want dat is qua vormgeving een van de mooiste sportwagens van dit moment.

Fiat 500

In Italië zie je trouwens de echte oude Fiat 500 nog rondrijden. De oldtimers zijn blijkbaar van degelijke kwaliteit. Dat doen niet veel Italiaanse merken Fiat na. Kijk dan wat een snoepje! Love it. Sowieso vind ik bijna alle oldtimers leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.