Je auto verzekeren, in 6 stappen goed en voordelig

Auto verzekeren

Heb je een nieuwe auto gekocht en moet je een autoverzekering afsluiten? Of wil je wisselen van verzekeraar? Dan zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten. Met dit stappenplan vind je binnen no-time de juiste verzekering voor je auto. Je auto verzekeren kun je beter meteen goed doen!

1. Regel je autoverzekering op tijd

Heb je nog geen verzekering voor je auto? Zorg dan dat je dit regelt voordat de auto op je naam staat. Zonder een autoverzekering mag je de weg namelijk niet op. Ook als je nieuwe auto alleen maar bij je voor de deur staat moet deze verzekerd zijn. Als je je hier niet aan houdt kan het zijn dat je rijbewijs wordt ingetrokken. Of dat je een boete of gevangenisstraf krijgt.

2. Blijf je autopremie checken

Heb je al een autoverzekering? Zorg dan dat je je premie blijft checken. Vergelijk elk jaar opnieuw de bestaande autoverzekeringen met elkaar. Zo kun je bepalen of je verzekering nog steeds bij je past en op tijd overstappen als dat nodig is. Je auto wordt immers steeds minder waard. Daarnaast veranderen de autopremies en voorwaarden van verzekeraars elk jaar. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je bij een andere verzekeraar beter uit bent.

Goed om te weten: sommige verzekeringen zijn maandelijks opzegbaar, maar het kan ook zijn dat je een opzegtermijn hebt. Check dit bij je autoverzekeraar.


LEES OOK: Vrouw en zelf je auto kopen waar moet je op letten?

EN Italië! Sardinië beleven met een auto rondreis


3. Kies de juiste dekking

De juiste dekking kan je een hoop geld besparen bij schade. Daarom is het belangrijk om een dekking te kiezen die past bij de leeftijd en de waarde van je voertuig:

  • Auto’s van 0-4 jaar worden meestal all risk (volledig casco) verzekerd. Hetzelfde geldt voor auto’s met een relatief hoge waarde.
  • Voor auto’s van 4-8 is WA+ (beperkt casco) geschikt.
  • Voor een oudere auto van 8+ jaar is een WA-dekking de meest populaire keuze.

4. Bepaal je eigen risico

Bepaal vervolgens de hoogte van je eigen risico. Hoe lager je eigen risico, hoe minder je zelf moet bijleggen bij schade. Toch kan een hoger eigen risico in sommige gevallen ook lonen. Voor een lager risico betaal je namelijk ook meer premie. Bij een kleine schadepost kun je in dat geval dus goedkoper uit zijn als je deze zelf betaalt.

5. Denk na over aanvullende verzekeringen

Pechhulp, rechtshulp, inzittendenverzekering: onderzoek welke aanvullende verzekeringen er allemaal bestaan en of deze iets voor jou kunnen betekenen. Je auto aanvullend verzekeren is niet verplicht. Toch kan bijvoorbeeld rechtsbijstand je flink uit de brand helpen bij een conflict met een andere weggebruiker.

6. Geef de juiste gegevens aan je verzekeraar

Het klinkt simpel, maar met het doorgeven van je gegevens aan de verzekeraar gaat het vaak mis. Doorgeven dat iemand anders regelmatig in je auto rijdt, is iets wat bijvoorbeeld vaak wordt vergeten. Als blijkt dat je gegevens niet kloppen kan het zijn dat je claim bij schade niet vergoed wordt. Dubbelcheck dus altijd je informatie en bel bij twijfel je verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.